Chaamse Kilometer

Ledevaert organiseert in samenwerking met de VVV Alphen-Chaam de ´Chaamse kilometer´, een wandeling van 2,5 kilometer. Ook rolstoelgebruikers kunnen 'meewandelen'.

Het is een wandeling voor groepen, die op aanvraag gewandeld kan worden onder leiding van een gids/vrijwilliger en waarin ook aandacht is voor het dorpse leven. De deelnemers maken kennis met de rooms-katholieke kerk Antonius Abt, een grote kerk met een zeer markante toren. Verder de oude Ledevaertkerk uit de 14e eeuw, die aanvankelijk door de katholieken werd gebruikt en na de Reformatie door de protestanten. De katholieken gebruikten toen een schuur voor hun erediensten. Deze Ledevaertkerk is thans eigendom van de Hervormde gemeenschap. Het is een heel fascinerend gebouw op een aloude locatie, met een roemrijk verleden en een levendig heden. De kerk wordt ook gebruikt voor concerten en ontvangsten.

Daarna wandelen de gids met de deelnemers het dorp uit en komen op een plaats waar ooit de schuurkerk heeft gestaan. De contouren zijn weer zichtbaar gemaakt en de oude boerderij aan de overzijde van de weg werd gerestaureerd. Dankzij de medewerking van een aantal financiers is dit een zeer geslaagde restauratie en een mooie aanwinst voor het dorp. Chaamse hoenders in een fraai hok maken het geheel compleet.
Een wandeling langs het oude raadhuis van Chaam is het sluitstuk van deze wandeling. Het is een sfeervol gebouw dat in de beginjaren van de oorlog is opgetrokken. Deze plek wordt gebruikt voor de raadsvergaderingen en bijzondere gebeurtenissen. Drie wapperende banieren in een mooie vormgeving van de Cittaslow Alphen-Chaam waaien de passanten gastvrij toe.

Voor groepen kan de wandeling ook buiten het normale programma worden gewandeld. Informatie hierover is verkrijgbaar bij het kantoor van de VVV in Chaam aan de Dorpsstraat 58, telefoonnummer 0161 - 49 1812. Hier kunt u ook het boekje 'Chaamse kilometer' aanschaffen en zonder gids de wandeling lopen.