Sint Bernardus BedevaartWij nodigen u uit om deel te nemen aan deze wandeltocht Ook uw familie, vrienden en kennissen zijn van harte welkom U kunt te voet, met de fiets of met de auto aan de tocht deelnemen. 

We volgen de oude bedevaartroute. Deze is als volgt: Ulicotenseweg, Legstraat, Houtgoorstraat, Goordijk, Oude Bredasebaan, Bosweg, Maaykant, Dorpsstraat, Bernarduskerk Ulicoten, Bernarduskapel Ulicoten. De voetgangers van Alphen, Baarle en Chaam komen op de Maaykant bij elkaar om gezamenlijk verder te gaan naar de Bernarduskerk van Ulicoten. Bij de kerk voegen de voetgangers zich bij de fietsers en degenen die per auto gearriveerd zijn. Vanaf de kerk gaan de bedevaartgangers gezamenlijk naar de Bernarduskapel en daarna terug tot in het dorp van Ulicoten waar iedereen weer te voet, per fiets of met de auto huiswaarts keert. 

De bedevaart is ontstaan in de 17e eeuw, ter verering van de Heilige Bernardus. Deze bijzondere devotie ontstond toen de kapel van Ulicoten in het bezit kwam van een miraculeus houten beeldje. Het is 62 cm hoog en toont Bernardus van Clairvaux in het habijt en koorkleed van zijn orde. In de rechterhand draagt hij de abtstaf en op zijn linker rust een geopend boek. Het beeld werd vervaardigd in de 15de eeuw, maar de kleurschildering in zwart en goud dateert van 1656. St-Bernardus wordt in Ulicoten aanroepen tegen jicht, reumatiek en ziekten onder het vee. 


Terug